• Што е ХРОНО исхрана?

  Што е ХРОНО исхрана?

  1. Што е хроно исхрана ?

  ❤ Основната идеја за режим на исхрана по одредено време потекнала од францускиот лекар Alain Delabosa, кој го има регистрирано својот програм 1986 година. Овој програм претрпел бројни промени во светот…

  Повеќе
 • Што вклучува хроно програмот?

  Што вклучува хроно програмот?

  ОСНОВЕН ЕДУКАЦИСКИ ПРОГРАМ:

  – Мерење на составот на телото на InBody анализатор (мерењето трае околу 50 секунди, се мери по долен веш, без накит. Трудници и лица со пејсмејкер на срцето не се мeрат!)

  Повеќе
 • Приказ на случај

  Приказ на случај од нашиот Кабинет за тироидна жлезда

  Жена, 46 год.

  Субјективни тегоби: неколку месеци чувствува гушење, замор, отоци по нозете.

  Се лекува од токсична мултинодозна струма, зема хормонсупресивна/тиреостатска терапија со Thyrozol 20 mg/дневно.

  Пропратни болести: артериска хипертензија, метаболен синдром.

  Објективен наод: RR 157/90 mmHg, гојна, клинички впечатлива нодозна струма, набрекнати вратни вени, десно постеробазално скратен белодробен звук, ослабен дишен шум, претибијално тестести отоци.

  Повеќе
 • Приказ на редок случај

  Приказ на редок случај

  Маж, 54 год., пушач

  Субјективни тегоби: чувство на замор, омалаксаност, болки во грлото (лекува гнојна ангина во моментов, под антибиотска терапија), температури, тврда столица во тек на 1 месец наназад.

  Пропратни болести: артериска хипертензија, примарен хиперпаратиреидизам, дифузна струма, хронична бубрежна слабост со акутно влошување на бубрежната функција (пред 8 месеци).

  Во минатото: бенигна хиперплазија на простата (извршена е трансуретрална ресекција), улкусна болест (Анти-хеликобактер +), нефролитијаза.

  Повеќе
 • Попусти за ХРОНО програм

  Попусти за ХРОНО програм

  Посебни поволности за одредени групи за ХРОНО програмот!!!

  Попусти за студенти, ученици, пензионери, семејни попусти…

  Повеќе
 • ПОЛИЦИСТИЧЕН ОВАРИЈАЛЕН СИНДРОМ – ЖЕНСКИOT МЕТАБОЛЕН СИНДРОМ

  ПОЛИЦИСТИЧЕН ОВАРИЈАЛЕН СИНДРОМ – ЖЕНСКИOT МЕТАБОЛЕН СИНДРОМ

  Полицистичен оваријален синдром (ПЦОС) е метаболно нарушување кое опфаќа 6.5-8% од жените во светот во репродуктивниот период. Менструалните и хормоналните нарушувања кои го придружуваат овој синдром ги насочуваат жените во репродуктивна возраст да бараат помош кај гинеколог затоа што тој е број еден причина за неплодност и доколку не се лекува може да го зголеми ризикот од ендометријален карцином.

  Повеќе
 • Заболувања на тироидната (штитна) жлезда

  Заболувања на тироидната (штитна) жлезда

  Тироидната жлезда е жлезда која наликува на пеперутка, сместена во предниот дел на вратот, веднаш под Адамовото јаболко. Жлездата ја обвиткува трахејата (дишникот) од предниот дел и се состои од два лобуса кои формираат две крилја споени меѓу себе со среден дел-истмус. Жлездата е како мала фабрика која го користи јодот (најмногу од морската храна и кујнската сол која денес е јодирана) за да произведе тироидни хормони. Овие хормони го регулираат метаболизмот во телото и имаат влијание врз растот и други важни функции во организмот.

  Повеќе
 • Биохемиска лабораторија

  Биохемиска лабораторија

  ЦЕНТАР ЗА ВНАТРЕШНИ БОЛЕСТИ СРЦЕ ИМА СОПСТВЕНА БИОХЕМИСКА ЛАБОРАТОРИЈА

  Со примена на најсовремени клинички лабораториски тестови, со својот искусен тим кој поседува висок професионален и етички пристап кон процесот на работа, биохемиската лабораторија нуди комплетни, екстремно точни и брзи лабораториски резултати. Биохемиската лабораторија ви нуди голема палета на лаботаториски анализи, вклучувајќи :

  Повеќе
 • Што сѐ треба да знаеме за замастен црн дроб

  Што сѐ треба да знаеме за замастен црн дроб

  Еден поширок прифатен начин на лекување е во елиминација на потенцијалните причинители и ризик фактори. Тоа вклучува прекин на земање на лекови или токсини, слабеење, лекување на покачените масти и шеќер.

  Повеќе
 • Хроно исхраната е идеална за трудници

  Хроно исхраната е идеална за трудници

  Доколку се придржувате на сите оние општи правила на комбинација на храна и не си правите чести излети со слатки задоволства килограмите ќе си бидат плус онолку колку што треба. А хроното е идеален начин на исхрана доколку трудницата имала претходно проблеми со тежината, вели нутриционистката Александра Пренџова. Александра Пренџова е дипломиран нутриционист и работи

  Повеќе

Photostream