Нефролошки испитувања.

НЕФРОЛОГИЈА И ХИПЕРТЕНЗИЈА

Нефрологијата е гранка на интерната медицина која се бави со проучување на работата и болестите на бубрезите.

Оваа медицинска дисциплина се занимава со дијагноза и третман на голем број бубрежни заболувања, но и заболувања кои не потекнуваат од бубрезите, а можат сериозно да им наштетат. Хипертензијата или високиот крвен притисок е медицинска состојба во      која крвниот притисок во артериите е покачен, поради што срцето мора да работи понапорно за крвта да може да циркулира низ      крвните садови.

Хипертензијата е главен ризичен фактор за мозочен удар, срцев удар, срцева слабост, аневризма на артериите, периферна артериска болест… и е причина за хронична бубрежна болест.

 

Нефрологија и хипертензија, испитувања и услуги:

  • ехо на урогенитален тракт (бубрези, мочен меур и простата)
  • хронични заболувања на бубрезите со функционална проценка
  • креатинин клиренс
  • одредување на уреа, креатинин, мочна киселина, електролити – јони: натриум, калиум, калциум, магнезиум, фосфор, хлориди
  • лекување на покачен крвен притисок од страна на нефролог – хипертензиолог, вклучително и 24 часовен Холтер за крвен притисок
  • третирање, лекување на дијабетична нефропатија и
  • консултации