НЕГАТИВНИ ЕФЕКТИ ОД ПУШЕЊЕТО ВРЗ НАШЕТО ЗДРАВЈЕ

Пушењето може да предизвика долготрајни негативни последици на телото, влучувајќи срцеви болести, карцином и дијабетес.
Не постои безбеден начин на пушење производи од тутун. Според американската асоцијација на бели дробови, цигарите имаат околу 600 состојќи, а најмалку 69 од нив се канцерогени.

Без разлика дали го конзумирате преку пушење или џвакање, тутунот е опасен по здравјето. Производите од тутун содржат штетни состојки како ацетон, катран, никотин и карбон моноксид и многу други. Вдишувањето на овие супстанци имаа влијае врз вашите бели дробови и други органи во телото. Прочитајте кои се негативни последици може да предизвика пушењето.

Shtetnoto vlijanie na cigarite

ПУШЕЊЕТО МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ЗАБОЛУВАЊА ОД РАК

Огромен број на студии веќе јасно ја прикажуваат конекцијата помеѓу пушењето и многу видови на рак. Пушењето го зголемува ризикот од заболување од оваа болест на било кој дел од телото. Некои типиви на карцином предизвикани од пушење може да бидат:

 • рак на мочниот меур
 • рак на матката
 • рак на хранопроводникот
 • рак на бубрезите и матката
 • рак на црниот дроб
 • орофарингеален карцином (кој може да вклучи делови од грлото, јазикот, крајниците и мекото непце)
 • рак на панкреасот
 • рак на желудникот или желудникот
 • рак на душникот, бронхиите и белите дробови

Доколку денес престанете со пушење, ризикот за да се развие некој од овие карциноми ќе се намали за околу 10 до 20 години, но сепак е поголем од ризикот на непушач.

ПУШЕЊЕТО ГО НАРУШУВА ЦЕНТРАЛНИОТ НЕРВЕН СИСТЕМ

Една од состојките на тутунот е никотинот кој создава зависност и навика. На никотинот му се потребни само неколку секунди за да дојде до мозокот и моментално дава енергија. Но, како што поминува тој ефект, почнуваме да се чувствуваме поуморно и со зголемен апетит. Никотинот може да ја наруши способноста за размислување и да предизвика негативни емоции како:

 • анксиозност
 • иритабилност
 • депресија

Откажувањето од цигари исто така може да предизвика главоболки и проблеми со спиењето.

ПУШЕЊЕТО МУ ШТЕТИ НА РЕСПИРАТОРНИОТ СИСТЕМ

Пушењето ги оштетува дишните патишта, алвеолите во белите дробови и цилиите кои се налик ситни влакна кои ги спречуваат нечистотиите и слузот да навлезат во белите дробови.

Ризик од заболување од рак. Оштетувањето на белите дробови од пушење предизвикува болести на белите дробови или рак. Пушењето е водечка причина за настанување на рак на бели дробови. Пушачите имаат 20 пати поголеми шанси да заболат од оваа болест од непушачите.

Хронични состојби на белите дробови. Луѓето кои пушат имаат поголем ризик од развој на хронични состојби на белите дробови како:

 • емфизем, уништување на воздушните кеси во вашите бели дробови
 • хроничен бронхитис, трајно воспаление кое влијае на слузницата на дишните цевки на белите дробови
 • хронична опструктивна белодробна болест
 • рак на белите дробови
 • астма

Откажувањето од тутунски производи може да предизвика привремена конгестија и респираторна непријатност, бидејќи белите дробови и дишните патишта почнуваат да заздравуваат. Зголеменото производство на слуз веднаш по откажувањето од пушењето може да биде позитивен знак дека вашиот респираторен систем се опоравува.

ПУШЕЊЕТО МОЖЕ ДА ВЛИЈАЕ ВРЗ РЕПРОДУКТИВНИОТ СИСТЕМ

 • Никотинот го нарушува протокот на крв до гениталиите и кај мажите и кај жените.
 • Пушењето може да доведе до проблеми со плодноста и намалување на нивото на секс хормоните што доведува до намалена сексуална желба.
 • Жените кои конзумираат тутунски производи може порано на влезат во менопауза од оние кои не конзумираат.
 • Кај мажи пушењето може да предизвика еректилна дисфункција и нарушување на семената течност што може да доведе до потешкотии при зачнување.

ПУШЕЊЕТО МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА КАРДИОВАСКУЛАРНИ ЗАБОЛУВАЊА

Пушењето може да го наруши кардиоваскуларниот систем, вклучувајќи го срцето, артериите и крвните садови.

Никотинот предизвикува стеснување на крвните садови, што резултира со нарушување на протокот на крв. Пушењето исто така го покачува крвниот притисок, ги ослабнува ѕидовите на крвните садови и го зголемува ризикот од создавање на тромбови.

ЗАКАЖЕТЕ ПРЕВЕНТИВЕН ПРЕГЛЕД ВО СРЦЕ – ЦЕНТАР ЗА ВНАТРЕШНИ БОЛЕСТИ И ОСИГУРАЈТЕ СЕ ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЈЕ

Пушењето влијае негативно врз целиот наш организам и може да биде причинител за настанување на голем број болести. На светскиот ден за борба против пушењето, центарот за внатрешни болести „Срце“ ве потсетува на сите штетни влијанија предизвикани од пушењето и ве охрабрува да се откажете од оваа лоша навика со цел подолг и поздрав живот.

Доколку почувствувате било какво нарушување на здравјето, предизвикано од конзумирање на производи од тутун, посетете го нашиот центар, каде нашиот стручен тим ќе ви посвети целосно внимание и грижа и ќе се потруди заедно да дојдеме до решенија за постигнување на целокупно оптимално здравје.

Search

+