PYETJET E BËRA SHPESH?

1.Si të caktoni një ekzaminim?

Ekzaminimet dhe procedurat diagnostike kryhen pas emërimit paraprak të telefonave +3892317016, + 38971319208 ose në mënyrë elektronike me e-mail: srce@srce.com.mk, nga e hëna deri të enjte nga 08.00 deri 19.00, e premte nga 08.00 deri 18.00 ora, si dhe të shtunën nga 08.00 deri 13.00 ora.

Ditët jo-pune janë të dielat dhe festat shtetrore.

 

2.Si të përgatitemi për një ekzaminim?

Në mënyrë që të njiheni më mirë me historinë mjekësore të pacientit gjatë ekzaminimit, është e dëshirueshme të bashkangjitni dokumente nga ekzaminimet e mundshme të mëparshme ( rrezet X, CT, UC, MR) dhe teste laboratorike, si dhe dokumentacion mjekësor nga çdo trajtim i mëparshëm spitalir.

Nëse keni një test gjaku herët në mëngjes ( për të ekzaminuar një numër parametrash), është më mirë të jesh me stomak bosh dhe koha e fundit duhet të jetë në orën 18.00 të një nate më parë. Lejohet të pihet ujë.

3.Çka përfshin një ekzaminim kardiak?

Ekzaminimi kardiak përfshin ekzaminime për të vlerësuar gjendjen e zemrës dhe enëve të gjakut, si dhe për të zbuluar faktorët e mundshëm të rrezikut për sëmundje kadrdiovaskulare.

Testet e hollësishme laboratorike, EKG – elektrokardiografia, matja e presionit të gjakut, doplerekokardiografi me ngjyra, testi i ngarkesës( ergometria) dhe teste të tjera sigurojnë një vlerësim të hollësishëm të gjendjes dhe kapacitetit të sistemit kardiovaskular të secilit individ.

4.Çfarë është ehokardiografia, si funksionon dhe si zhvillohet testimi?

Ehokardiografia është një ekzaminim me ultratinguj të zemrës. Sot është një metodë rutinë në diagnostikimin e sëmundjes së zemrës. Lejon përfaqësimin vizual të strukturave dhe funksionit kardiak.

Pajisja ehokardiografike, përmes sondave speciale piezoelektrike, lëshon valë me ultratinguj në trup. E njëjta sondë vepron si një marrës i valëve të pasqyruara, dhe ato përpunohen në pajisje në formën e një imazhi me ultratinguj të zemrës që mund të shihet në ekran. Imazhi mund të jetë një- dimensional, dy- dimensional ose Doppler

Kjo e fundit lejon përfaqësimin e njëkohshëm të strukturave individuale dhe rrjedhjen e gjakut nëpër hapësirat e prera dhe valvulave. Rrjedhja e gjakut mund të dëgjohet dhe shfaqet me ngjyra në ekran.

5. Pse përdoret ehokardiografia dhe si kryhet ekzaminimi ehokardiografik?

Me ndihmën e tij, mjeku merr një pasqyrë në: strukturën e mureve të zemrës dhe valvulave të zemrës, gjerësinë e mureve të zemrës, madhësinë e hapsirës së zemrës, aftësine dhe forcën e veprimit të muskujve të zemrës. Kështu që sëmundjet e mëposhtme mund të zbulohen dhe ndiqen:

 • sëmundjet e valvulave të zemrës
 • prania e një mpiksje gjaku në zemër
 • vlerësimi i funksionit të valvulave artificiale të zemrës
 • sëmundja e muskujve të zemrës
 • parregullsi e mureve të zemrës ose aortës
 • prania e lëngut në qesen e zemrës

Sonda me ultratinguj vendoset në gjoks, para kësaj aplikohet një gell i cili na lejon të transmetojmë mirë valët e ultrazërit në trup. Pjesa e sipërme e trupit të pacientit është ngritur pak dhe krahu i majtë shtrihet mbi kokë. Gjatë ekzaminimit, mjeku drejton sondën me ultratinguj në pjesë të ndryshme të zemrës në mënyre që të ketë një pamje më të mirë te të gjitha strukturave të zemrës.

 

 

 

6. Çfarë është testi i ngarkesës ( testi koronar i stresit) ?

Kjo metodë e ekzaminimit përfshin monitorimin e elektrokardiogramës gjatë stërvitjes. Elektrokardiograma (EKG), është një regjistrim i aktivitetit elektrik të zemrës në formën e një vije të lakuar dhe është rezultat i rrjedhës së impulseve elektrike në muskulin e zemrës.

Si kryhet prova e ngarkesës dhe pse përdoret prova?

Ne marrim regjistrin EKG gjatë ngarkesës në të njejtën menyrë si EKG bazë në paqe, vetëm këtu pacienti ka nevojë për aktivitet fizik, një ergoçikletë ( ose rrip transportieri) përdoret për këtë qëllim, me intensitetin e ngarkesës që rritet progresivisht. Me testin e ngarkesës vlerësojmë aftësinë fizike dhe ndryshimet që ndodhin gjatë asaj kohe të aparatit kardiovaskular.

Kështu që sëmundjet e mëposhtme mund të zbulohen dhe ndiqen:

 • sëmundje e arteries koronare
 • presion të lartë të gjakut gjatë ngarkesës
 • aritmitë kardiake nën ngarkesë
 • vlerësimi i suksesit të trajtimit të presionit të lartë të gjakut ose sëmundjes koronare të zemrës.
 • vlerësimi i shkallës së tendosjes së mundshme pas një sulmi në zemër ose një operacioni në zemër.

Një EKG regjistrohet në qetësi para testimit. Pas kësaj pacienti është i ngarkuar nga ngasja e një ergoçiklete, ku çdo dy minuta ngarkesa ( rezistenca në pedale) rritet dhe presioni i gjakut matet automatikisht, dhe regjistri i EKG monitorohet gjatë gjithë kohës.

Ngarkesa pasohet nga një fazë shërimi 3- 5 minutëshe gjatë së cilës kohë vëzhgohet edhe pacienti. Qëllimi i testit është arritja e rrahjeve maksimale të zemrës ( e cila është individuale dhe korrespondon me gjendjen shëndetësore të individit), sepse vetëm atëherë mund të bëhet një diagnozë e saktë.

 

 

 

7.Çfarë është dopleri i arteries karotide dhe si kryhet testi?

Arteriet karotide janë dy arterie të mëdha në qafë që furnizojnë me gjak pjesën më të madhe të trurit. Në muret brenda tyre mund të ndodhë formimi i depozitave atheromatoze të dhjamit të cilat rekomandojnë një furnizim normal të gjakut në tru. Copa të vogla pllake mund të shkëputen dhe të barten nga qarkullimi i gjakut në arteriet e trurit ku ato shkaktojnë bllokim ose këputje e furnizimit me gjak në pjesë të caktuara të trurit që rezulton në një goditje në tru ose TIA ( sulm is’hemik kalimtar) goditje e vogël.

Dopleri i arterieve karotide është një metodë jo invazive për vlerësimin e shkallës së bllokimit të këtyre arterieve me depozita të mundshme yndyrore të pranishme. Prova kryhet me një sondë të vendosur në qafë dhe ndihmën e valëve tejzanor të emitura dhe të marra nga sonda, krijohet një imazh i mureve të arterieve në monitor dhe tregohet nëse dhe sa trashësohen nga prania e depozitave yndyrore.

8. Cila shqyrtohet nga arteria renale doppler

Sëmundja e veshkave mund të jetë shkaku i presionit të lartë të gjakut ose mund të jetë rezultat i presionit të lartë të gjakut. Për këtë qëllim, me ndihmën e ekzaminimit me ultratinguj të arterieve renale, shqyrtohet nëse ekziston apo jo stenoza ose ngushtimi i enëve të gjakut të veshkave e cila mund të jetë shkak i presionit të lartë të gjakut.

 

9.Çfarë është 24 orësh monitorim i EKG -Holter dhe si kryhet testi?

Monitori Holter është një pajisje e vogël dhe e lëvizshme EKG që regjistron rrahjet e zemrës për një periudhë prej 24 orësh. 7 elektroda të vogla janë bashkangjitur në gjoksin dhe trungun e pacientit dhe janë të lidhura me tela me një regjistrues të vogël portativ EKG ( madhësia e një telefoni celular) të veshur në një rrip rreth belit, dhe pacienti kryen të gjitha detyrat e rregullta dhe të përditshme, me përjashtim të dushit, notit, larjes ose aktiviteteve të tjera që shkaktojnë djersitje të tepruar.

Përdoret për të përcaktuar praninë e anomalive të ritmit të zemrës ( aritmitë) që nuk mund të regjistrohen në një EKG rutinë sepse aritmitë nganjëherë mund të jenë kalimtare dhe të dukshme vetëm në regjistrimin e zgjatur të aktivitetit kardiak.

Çfarë është 24 orësh monitorim i presionit të gjakut ABP- Holter

Presioni i gjakut i matur në zyrën e një mjeku zakonisht supozohet se përfaqëson presionin tuaj të ‘’ vërtetë” të gjakut ose nivelin mesatar të një periudhe kohe. Por nuk ndodhë gjithmonë: shumë njerëz tensionohen dhe nrevozohen kur shkojnë te mjeku, kështu që tensioni i tyre i gjakut rritet.

Ky fenomen quhet ,, hipertensioni i veshjes së bardhë”. Monitorimi 24 orësh ( ose ambulator) është një teknikë që lejon matjen e presionit të gjakut jashtë zyrës së mjekut gjatë aktiviteteve normale 24- orëshe të pacientit.

Monitori holter ka madhësinë e një Walkman dhe është i veshur me një rrip rreth belit. Përmes një gete të vogël gome është e lidhur me manshetën e vendosur rreth krahut. Mund të programohen në intervale të ndryshme kohore për të matur presionin e gjakut, zakonisht çdo 30 minuta gjat ditës, 45-60 minuta brenda natës.

Është plotësisht i automatizuar, që do të thotë se pompon vetë manshetën, mat presionin dhe memorizon vlerat në kujtesën e saj. Gjatë matjes pacienti duhet ta mbajë dorën të palëvizur në mënyrë që të masë saktë. Pas 24 orësh, holter është çmontuar dhe të dhënat transferohen në një kompjuter për përpunim të mëtejshëm.

 

11. Si kryhet gastroskopia?

Para ekzaminimit, goja dhe fyti do të anestetizohen me një anestetik lokal dhe do t’ju jepet qetësues në mënyrë që të relaksoheni gjatë ekzaminimi, dhe një grykë ( biberon speciale) do të vendoset në gojën tuaj për të mbrojtur gastroskopi.

Ju do të shtriheni në anën tuaj të majtë dhe gastroskopi do të futet në atë pozicion. Për shkak të dukshmërisë më të mirë gjatë ekzaminimit përmes kanalit të endoskopit do të jetë ajri i mbytur, kështu që ekziston mundësia të ndjeni një tension të lehtë në bark. Mund të merrni frymë normalisht gjatë gjithë ekzaminimit, nuk do të ndjeni asnjë dhimbje, vetëm acarimi i fytit dhe dëshira për të vjella janë të mundshme. Procedura zakonisht zgjat 5-10 minuta

12. Pse bëhet gastroskopia ?

Gastroskopia do të lejojë mjekun tuaj të vlerësojë simptomat e dhimbjes së vazhdueshme të barkut të sipërm, të përzier, të vjella dhe/ ose vështirësi në gëlltitje. Gastroskopia është një provë e shkëlqyeshme për zbulimin e shkaqeve të gjakderdhjes nga pjesët e sipërme të sistemit të tretjes, është gjithashtu një metodë shumë më e saktë se regjistrimi me rreze X për zbulimin e inflamacionit, ulçera e mundshme ( ulcerat) dhe tumoret e ezofagut, stomakut, dhe zorrës dymbëdhjetëgishtore.

Mjeku gjithashtu mund të marrë një mostër të vogël të indit ( biopsi) gjatë ekzaminimit, e cila do të ndihmojë në dallimin midis ndryshimeve beninje dhe malinje ( kanceroze) në ind.

Por mbani në mend se bipositë mund të bëhen për shumë arsye të tjera, edhe kur nuk ka dyshime për kancer, p.sh. për të provuar për praninë e Helicobacter pylori, një ulçerë që shkakton ulçera. Ndonjëherë kjo procedurë, përveç se është diagnostike , mund të jetë edhe terapeutike për trajtimin e drejtpërdrejtë të sëmundjeve të caktuara.

13. Si të përgatitemi për ekzaminim gastroskopik?

Ekzaminimi më i mirë dhe më i sigurt kryhet në stomak bosh, prandaj rekomandohet më së shumti të mos hani ose pini asgjë ( përveç ujit) rreth 6 orë para ekzaminimit. Mjeku juaj do t’ju tregojë se kur të filloni të abstenoni nga ushqimi.

Është e këshillueshme që t’i tregoni mjekut tuaj për çdo ilaç që mund të merrni, për shkak të ndonjë modifikimi të dozave të ilaçeve, për të raportuar alergji të mundshme të ilaçeve , si dhe problemet e mundshme shëndetësore me zemrën dhe / ose mushkëritë. Informoni gjithashtu mjekun tuaj për nevojën për antibiotikë gjatë procedurave dentare, pasi mund të ketë nevojë për të marrë një dozë antibiotikësh gjatë gastroskopisë.

14. Çfarë ndodhë pas gastroskopisë?

Pas ekzaminimit do të jeni nën mbykqyrje derisa efektet e ilaçeve të zhduken. Mund të keni një dhimbje të lehtë të fytit, si dhe një fryerje të lehtë të barkut për shkak të ajrit që futet në stomakun tuaj. Do të jeni në gjendje të hani menjëherë pas ekzaminimit përveç nëse rekomandohet ndryshe nga mjeku juaj. Në përgjithësi, mjeku do të jetë në gjendje t’ju tregojë rezultatet e ekzaminimit, menjëherë pas ekzaminimit dhe nëse ekziston një mundësi teorike që rezultatet e disa ekzaminimeve të duhet të presin disa ditë.

Nëse keni marrë qetësues si ilaç para ekzaminimit do t’ju këshillohet që të mos drejtoni automjet menjëherë pas ekzaminimit, edhe nëse nuk ndiheni aspak të lodhur. Prandaj këshillohet që të shoqëroheni në shtëpi ditën e ekzaminimit pasi qetësuesit mund të ndikojnë në gjykimin dhe reflekset tuaja për pjesën tjetër të ditës.

15. Cilat janë ndërlikime të mundshme të gastroskopisë?

Megjithëse ndërlikimet mund të ndodhin gjatë kësaj procedure, ato janë akoma shumë të rralla, veçanërisht kur ekzaminimi kryhet nga një mjek me përvojë, i cili është i trajnuar posaçërisht për këtë lloj ekzaminimi.

Mund të ndodhë gjakderdhje e lehtë nga vendi i biopsisë ose heqja e polipit, por kjo zakonisht është minimale dhe rrallë kërkon ndjekje të mëtejshme.

Ndërlikime të tjera të mundshme janë: reagimi ndaj ilaçeve të përdorura, ndërlikimet nga zemra dhe mushkëritë si dhe vrima e organeve të ekzaminuara. Është shumë e rëndësishme të njihni shenjat e komplikimeve të mundshme herët, kështu që nëse keni ethe, rritje të temperaturës pas ekzaminimit, vështirësi në gëlltitje ose dhimbje të fytit, gjoks ose dhimbje barku, tregoni menjëherë mjekut tuaj.

 

16. Çfarë është kolonoskopia?

Kolonoskopia është një ekzaminim endoskopik i zorrës së trashë dhe pjesës së së  zorrës së hollë.

Për ekzaminimim e zorrës së tashë vendosim në rast të ndonjë gjakderdhje të paqartë dhe / ose pranisë së gjakut në jashtëqitje, anemi të paqartë, jashtëqitje të shqetësuara, kapsllëk të papritur, jashtëqitje të forta dhe të lëngshme, dhimbje të pashpjegueshme të barkut, fishkëllime, fryerje, humbje peshe, predispozitë gjenetike ndaj kancerit të zorrës së trashë.

17.Si të përgatiteni për një kolonoskopi?

Mjeku juaj do t’ju japë udhëzime të hollësishme në lidhje me kufizimet dietike dhe si të pastroni zorrën tuaj para se të jetë e nevojshme.

Në përgjithësi, përgaditja bazohet në konsumimin e sasive të mëdha të laksativëve të veçantë ose tretësirave që merren një ose dy ditë para ekzaminimit.

Zorra e trashë duhet të pastrohet plotësisht që ekzaminimi të jetë i skatë dhe i plotë, prandaj ndiqni me kujdes dhe saktë udhëzimet e mjekut tuaj.

18. Çfarë ndodhë gjatë kolonoskopisë?

Kolonoskopia në përgjithasi tolerohet mirë dhe rrallë shkakton dhimbje të forta. Mund të ndjeni presion, fryerje të stomakut, dhimbje barku.

Prandaj do t’ju jepen analgjetikë dhe qetësues para ekzaminimit për t’u çlodhur dhe për të toleruar më mirë çdo shqetësim. Do të shtriheni anësh ose mbrapa, derisa mjeku lëviz ngadal me kolonoskopin përmes zorrës së trashë. Procedura zakonisht zgjat 15-60 minuta.

19. Çfarë ndodh pas një kolonoskopie?

Rezultatet dhe gjetjet e ekzaminimit do t’ju shpjegohen, megjithëse ndonjëherë mund të jetë e nevojshme të prisni për rezultatet e një biopsie të mundshme për të interpretuar plotësisht gjetjet.

Nëse keni marrë qetësues si ilaç para ekzaminimit do t’ju këshillohet që të mos drejtoni një automjet menjëherë pas ekzaminimit, edhe nëse nuk ndiheni aspak të lodhur.

Prandaj këshillohet që të shoqëroheni në shtëpi ditën e ekzaminimit pasi qetësuesit mund të ndikojnë në gjykimin dhe reflekset tuaja për pjesën tjetër të ditës.

Mund të keni ngërçe dhe fryerje të barkut për shkak të ajrit që futet në zorrë gjatë ekzaminimit. Këto shqetësime shpejt zhduken pas çlirimit të gazrave.

Në përgjithësi, ju do të jeni në gjendje të hani pas ekzaminimit, por ekziston mundësia që  t’ju këshillohet të kufizoni dietën dhe aktivitetet tuaja, veçanërisht pas një polipektomie të mundshme.

20. Ç’janë ndërlikime të mundshme të kolonoskopisë?

Megjithëse ndërlikimet mund të ndodhin me këtë procedurë, ato janë akoma shumë të rralla kur ekzaminimi kryhet nga një mjek me përvojë, i  cili është i trajnuar posaçërisht për këtë lloj ekzaminimi. Mund të ndodhë gjakderdhje e lehtë nga vendi i biopsisë ose heqja e polipit, por kjo zakonisht është minimale dhe rrallë kërkon monitorim të mëtejshëm.

Një ndërlikim i mundshëm por i rrallë është shpimi i zorrëve, i cili kërkon operacion. Ndërlikime të tjera të mundshme janë: reagimi ndaj barnave të përdorura, ndërlikimet nga zemra dhe mushkëritë.

Megjithëse ndërlikimet janë të rralla është e rëndësishme të njihen herët shenjat e komplikimeve të mundshme. Kontaktoni mjekun tuaj në rast të dhimbjeve të forta të barkut, etheve dhe temperaturës së lartë, gjakderdhje më të rëndë nga anusi, e cila ndonjëherë mund të ndodhë disa ditë pas procedurës.

21. Si të përgatiteni për një vizitë ose kontroll nutricionist?

Në vizitën ose kontrollin nutricionist më mirë është të vini me stomak bosh (për analiza laboratorike duhet të kalojnë të paktën 12 orë nga marrja e fundit e ushqimit) dhe të mos keni pirë lëngje (pirjen e lëngjeve kufizoheni në maksimum disa orë para vizitës).

Matja e përbërjes së trupit me ndihmën e analizatorit InBody zgjat rreth 50 sekonda, dhe mateni me veshje të brendshme pa praninë e metaleve dhe bizhuterive. Shtatzënat dhe personat me pejsmejker të zemrës nuk maten! Vlejnë të njëjtat përgatitje si për vizitën ose kontrollin nutricionist.

Testi për përcaktimin e intolerancës ndaj produkteve ushqimore me aparatin MORA zgjat rreth 30 – 40 minuta. Nëse bëni vetëm këtë test, nuk janë të nevojshme përgatitje të posaçme. Nëse testin për intolerancë e bëni si pjesë të vizitës nutricioniste, atëherë për shkak të analizave dhe matjeve të tjera, është e nevojshme të vini me stomak bosh dhe të mos keni pirë lëngje disa orë para vizitës.

Është e nevojshme të mos pini kafe ose alkool të paktën tri orë para se të bëni testin për përcaktimin e intolerancës ndaj produkteve ushqimore.

VËREJTJE:

Është e nevojshme të mos pini kafe ose alkool të paktën tri orë para se të bëni testin për përcaktimin e intolerancës ndaj produkteve ushqimore.

 

Keni pyetje shtesë?

Nëse keni pyetje shtesë, mos ngurroni të na kontaktoni në ndonjë nga informacionet tona të kontaktit dhe ne do të jemi të lumtur t’u përgjigjemi atyre