BLOG

Dallimi ndërmjet dietës, ushqimit nutricionist dhe nutrigjenetikës

DALLIMI NDËRMJET DIETËS, DIETËS USHQIMORE DHE NUTRIGJENETIKËS

Fjala dietë shpesh lidhet me procesin e humbjes së peshës. Por, në fakt do të thotë mënyrë e të ushqyerit që praktikohet nga një individ gjatë një periudhe të caktuar kohore ose gjatë jetës. Dieta ushqimore është gjithashtu ushqim i praktikuar nga një individ, por megjithatë ajo përcaktohet sipas nevojave të individit për të arritur shëndet optimal.

READ MORE
A duhet të konsumojmë mish

3 MITE PËR KONSUMIMIN E MISHIT

Interneti ndonjëherë është vërtet vend interesant. Njeriu mund të mësohet me të gjitha llojet e "fakteve" dhe të pavërtetave. Dhe nëse nuk jemi të kujdesshëm, mund të dëmtojmë edhe veten tonë. Një shembull i tillë është propaganda për konsumimin e mishit, kështu që le të hedhim një vështrim kritik mbi disa mite të njohura.

READ MORE
përfitime nga aktiviteti fizik

CILAT JANË PËRFITIMET SHËNDETËSORE NGA AKTIVITETI FIZIK

Krijimi i rutinës së ushtrimeve dhe përmirësimi i gjendjes fizike mund të ketë shumë përfitime për shëndetin tuaj. Aktiviteti fizik ndihmon në përmirësimin e shëndetit mendor, përmirëson gjumin, zvogëlon mundësinë e shfaqjes së sëmundjeve kardiovaskulare dhe sëmundjeve të tjera kronike. Një studim tregoi se aktiviteti i rregullt fizik ul rrezikun e diabetit të tipit 2 për 40%.

READ MORE
Përbërja e trupit

PSE ËSHTË E RËNDËSISHME TË KRYENI ANALIZËN E PËRBËRJES SË TRUPIT

Përbërja e trupit na tregon nga çfarë është përbërë trupi ynë, përkatësisht përqindjen e ujit, yndyrnat e trupit duke përfshirë yndyrën viscerale, masën muskulore dhe masën kockore. Ekzistojnë shumë arsye pse matja e përbërjes së trupit është e rëndësishme, njëra prej të cilave është të kontrollojmë nivelin e yndyrnave në trup. Në botë, 1 nga 3 persona ka nivel më të lartë të yndyrnave, gjë me të cilën edhe mbipeshë, ndërsa 1 në 11 persona përballet me obezitet ekstrem.

READ MORE
Ushqimibazuarnëgjene

TESTIMI NUTRIGJENETIK: ÇFARË NA TREGOJNË GJENET TONA ?

Njerëzit kanë ndërmjet 20,000 dhe 25,000 gjene të ndryshme të cilat kontrollojnë se si funksionon trupi, si është krijuar dhe si duket. Disa nga këto gjene mbajnë informacion në lidhje me gjendjen tonë potenciale shëndetësore dhe nutrigjenetika fokusohet pikërisht në to. Kjo degë e re e nutricionizmit studion lidhjen ndërmjet gjeneve dhe llojeve të caktuara të ushqimit me qëllim për të arritur shëndet optimal nëpërmjet të ushqyerit.

READ MORE
Nutrigjenetika: Ushqim i personalizuar për humbje peshe

NUTRIGJENETIKA: USHQIM I PERSONALIZUAR I BAZUAR NË ADN-në TUAJ PËR PARANDALIMIN E SËMUNDJEVE

Në jetë bëjmë një sërë zgjedhjesh. Një pjesë e madhe e këtyre zgjedhjeve bëhen shprehi tona, ndaj duhet t'u kushtojmë vëmendje të veçantë shprehive që kanë të bëjnë me shëndetin tonë. Shprehitë e shëndetshme, ndërmjet të cilave bën pjesë edhe mënyra e shëndetshme ushqimit, mund të ndihmojnë në parandalimin e rreth 80% të sëmundjeve kronike. Gjithashtu, pjesë të ushqimit mund të shkaktojnë zhvillimin e sëmundjeve të ndryshme.

READ MORE

15% ULJE – PLAN I PERSONALIZUAR USHQIMI PËR HUMBJE PESHE EFEKTIVE

Provoni vazhdimisht dieta që nuk kanë asnjë efekt?

Humbja e peshës nuk duhet të jetë stresuese, dhe as nuk duhet të jeni të uritur gjatë gjithë kohës. Me ushqimin e duhur dhe një dietë të krijuar sipas statusit tuaj metabolik, përbërjes trupore dhe intolerancës ushqimore mund të arrini rezultate të shkëlqyera dhe afatgjata.

READ MORE
simptoma-të hershme-të-diabetit

CILAT JANË SIMPTOMAT E HERSHME TË DIABETIT DHE SI TA ZBULONI NË KOHË?

Në Evropë, 1 nga 11 të rritur ka diabet dhe numri i të sëmurëve pritet të rritet në 69 milionë deri në vitin 2045. Simptomat e diabetit mund të ndryshojnë nga individi në individ, dhe ka nga ata që nuk ndjejnë simptoma përpara se të diagnostikohen me këtë sëmundje. Në Maqedoni diabeti zbulohet mesatarisht 3 deri në 5 vjet pas fillimit të sëmundjes. Megjithatë, ka disa simptoma që vërehen shpesh tek njerëzit me diabet. Simptoma të tilla janë etja e shtuar, nevoja e shtuar për të urinuar, ndjenja e vazhdueshme e lodhjes dhe humbja e papritur e peshës.

READ MORE
Peshaideale

ÇFARË ËSHTË OBEZITETI DHE SI NDIKOJNË USHQIMI DHE SHPREHITË E SHËNDETSHME NË ARRITJEN E PESHËS IDEALE?

Kur flasim për obezitetin, nuk kemi parasysh perceptimin tonë për pamjen e trupit. Obeziteti është një sëmundje komplekse dhe kronike e akumulimit të tepërt të yndyrnave në trup. Në Maqedoni, pritet që deri në fund të vitit 2024, 24.01% e popullsisë të përballet me këtë sëmundje. Reflektimi i pasqyrës nuk është masë për obezitetin. Ka disa mënyra për ta përcaktuar atë, dhe një nga më të zakonshmet është përcaktimi i indeksit të masës trupore (IMT) ose body mass index (BMI).

READ MORE

Ju urojmë gëzuar festat!

Të nderuar, ju njoftojmë se Qendra për Sëmundje të Brendshme Srce nuk do të funksionojë gjatë festave të Pashkëve dhe 1 Majit, dmth nga 30.04.2021 (e Premte) deri më 03.05.2021 (e Hënë).


Ju urojmë gëzuar festat!

Rrethi magjik i shprehive të këqija…

Në mëngjes pas zgjimit shpejtojmë për në punë, në shkollë ose në fakultet, dhe për këtë shkak nuk arrijmë të ulemi dhe hamë një mëngjes të shëndetshëm dhe gjatë rrugës hamë brumëra të bardha (byrek, gjevrek, snack etj.), pimë lëng ose kafe. Po, kjo nuk duket praktike, por ashtu pak nga pak na bëhet shprehi. Petulla, brumëra, kafe me sheqer, lëngje të pasuruara me sheqer, më vonë gjatë ditës mundet edhe picë me koka kola për drekë ose sanduiç me bukë të bardhë (p.sh. baget), diçka të shpejtë nga vetëshërbimi... e kështu me radhë.
READ MORE

METABOLIZMI DHE USHQIMI I SHPEJTË FAJTORË PËR OBEZITETIN PAS TË TRIDHJETAVE TE GRATË

Në dekadën e katërt gratë ankohen për tepricë kilogramësh, dhe për këtë arsye duhet të shmangin
plotësisht tejngopjen, ushqimet “snack”, prodhimet e furrës, ushqime kalorike dhe të yndyrshme.
Shumica e grave pas të tridhjetave kanë problem me rritjen e peshës trupore. Më shpesh ankohen
se gjithçka që hanë “u ngjitet” se hanë pak, por shëndoshen më shumë dhe se kanë ndjenjë
konstante të fryrjes së stomakut.
READ MORE

Çfarë është sheqeri?

Nën termin sheqer më shpesh nënkuptohet sakarozi, molekula e cila përbëhet nga dy pjesë –
glukoza dhe fruktoza. Glukoza është sheqer i cili udhëton drejt trurit tonë superior duke e ushqyer
atë, përderisa fruktoza shkon në mëlçinë e zezë.
READ MORE