‘
Përvjetori jubilar, 20 vjet nga themelimi i Qendrës për Sëmundjet e Brendshme “SRCE”
Në bijet e mësuesve të mi ………
Dr. Mirko Dubravçiq, dr. Srgjan Radeliq, dr. Ratko Ermakora, dr.sc. Josif Naumovski, prof.dr. Borisllav Karanfillski
Pas kthimit tim nga Kroacia, në vitin 1993, pas disa tentativave nuk arrij të pumësohem në shëndetësi publike dhe në ish spitalin ushtarak. Në pranverën e vitit 1994
Dr. Mirko Dubravçiq, dr. Srgjan Radeliq, dr. Ratko Ermakora, dr.sc. Josif Naumovski, prof.dr. Borisllav Karanfillski
Pas kthimit tim nga Kroacia, në vitin 1993, pas disa tentativave nuk arrij të pumësohem në shëndetësi publike dhe në ish spitalin ushtarak. Në pranverën e vitit 1994
Ju urojmë gëzuar festat!
Të nderuar, ju njoftojmë se Qendra për Sëmundje të Brendshme Srce nuk do të funksionojë gjatë festave të Pashkëve dhe 1 Majit, dmth nga 30.04.2021 (e Premte) deri më 03.05.2021 (e Hënë).
Ju urojmë gëzuar festat!
Rrethi magjik i shprehive të këqija…
Në mëngjes pas zgjimit shpejtojmë për në punë, në shkollë ose në fakultet, dhe për këtë shkak nuk arrijmë të ulemi dhe hamë një mëngjes të shëndetshëm dhe gjatë rrugës hamë brumëra të bardha (byrek, gjevrek, snack etj.), pimë lëng ose kafe. Po, kjo nuk duket praktike, por ashtu pak nga pak na bëhet shprehi. Petulla, brumëra, kafe me sheqer, lëngje të pasuruara me sheqer, më vonë gjatë ditës mundet edhe picë me koka kola për drekë ose sanduiç me bukë të bardhë (p.sh. baget), diçka të shpejtë nga vetëshërbimi... e kështu me radhë.
METABOLIZMI DHE USHQIMI I SHPEJTË FAJTORË PËR OBEZITETIN PAS TË TRIDHJETAVE TE GRATË
Në dekadën e katërt gratë ankohen për tepricë kilogramësh, dhe për këtë arsye duhet të shmangin
plotësisht tejngopjen, ushqimet “snack”, prodhimet e furrës, ushqime kalorike dhe të yndyrshme.
Shumica e grave pas të tridhjetave kanë problem me rritjen e peshës trupore. Më shpesh ankohen
se gjithçka që hanë “u ngjitet” se hanë pak, por shëndoshen më shumë dhe se kanë ndjenjë
konstante të fryrjes së stomakut.
plotësisht tejngopjen, ushqimet “snack”, prodhimet e furrës, ushqime kalorike dhe të yndyrshme.
Shumica e grave pas të tridhjetave kanë problem me rritjen e peshës trupore. Më shpesh ankohen
se gjithçka që hanë “u ngjitet” se hanë pak, por shëndoshen më shumë dhe se kanë ndjenjë
konstante të fryrjes së stomakut.
Çfarë është sheqeri?
Nën termin sheqer më shpesh nënkuptohet sakarozi, molekula e cila përbëhet nga dy pjesë –
glukoza dhe fruktoza. Glukoza është sheqer i cili udhëton drejt trurit tonë superior duke e ushqyer
atë, përderisa fruktoza shkon në mëlçinë e zezë.
glukoza dhe fruktoza. Glukoza është sheqer i cili udhëton drejt trurit tonë superior duke e ushqyer
atë, përderisa fruktoza shkon në mëlçinë e zezë.
‘