ABOUT Александра Пренџова

дипл. инж. - технолог по исхрана

Нутриционист Александра Пренџова, дипломиран инженер – технолог по исхрана, родена 15.06.1991 год. во Велес, редовно вработена во ПЗУ “Центар за внатрешни болести СРЦЕ” од 2015 година.

Моментално на магистерски студии по управување со квалитет и безбедност на храна – ТМФ, Скопје.

Работно искуство и образование:

Образование:

2018 година-во тек на постдипломски студии Управување со квалитет и безбедност на храна, Технолошко-Металуршки факултет-Скопје

2010-2014 Дипломиран инжењер-технолог, Технолошко-Технички факултет Велес

2006-2010 Средно медицинско училиште, “Димитрија Чуповски”, отсек медицински сестри, дипл. медицинска сестра

Работно искуство:

По дипломирањето веднаш се вработува на работна позиција- нутриционист, редовно вработена во ПЗУ “Центар за внатрешни болести СРЦЕ”

Стручна пракса и обуки:

Декември, 2014 година – обука за работа со Мора нова апарат и спроведување на Хроно исхраната, Белград

Јуни, 2013 година -ЈЗУ Центар за јавно здравје-Скопје

Јуни, 2012 година – Специјална болница Филип Втори

Дополнителни вештини/информации:

• Aleksandra Prendzova, Bozidar Ristovski, Mirjana Bocevska, CHRONONUTRITION EFFECT ON WEIGHT LOSS IN OVERWEIGHT MEN OF DIFFERENT AGE, IV International Congress ,,Food Technology, Quality and Safety # Novi Sad 2018, Serbia, Abstract Book, p.67.

• Предавање Kako najlakše pojesti sopstveno zdravlje’ професор др. Роберт Лустиг, Белград

• Scientific Symposium of Nutrition for Euro Global Summit & Medicare Expo, Franfurkst, Proceedings 2015; Correlation analysis between nutritional status and some function-biochemical parameters in physical active and sedentary school-aged children in the region of Skopje

• Сандра Петковска, Александра Пренџова, предавање на тема ”ХРОНО ИСХРАНА”- 40th IMS Congress & South-East European Summit for Residents and Young Doctors

• Сандра Петковска, Александра Пренџова, 3rd Health Fitness and Wellness Expo – предавање на тема ”ХРОНО ИСХРАНА”

Хоби:

  • готвење здрава храна
  • споделување рецепти за здрава храна на инстаграм
  • чување домашни миленичиња
  • патувања
  • слушање музика
  • возење велосипед
  • аеробик