Razliki pomegju dieta, nutricionistichka ishrana i nutrigenetika

РАЗЛИКИ ПОМЕЃУ ДИЕТА, НУТРИЦИОНИСТИЧКА ИСХРАНА И НУТРИГЕНЕТИКА

Зборот диета често се асоцира со процесот на губење на килограми. Но, всушност тој значи начин на исхрана кој ја практикува една индивидуа во одреден временски период или во текот на животот. Нуриционистичката исхрана исто е исхрана која ја практикува една индивидуа, но сепак таа се одредува според потребите на индивидуата за постигнување на оптимално здравје.

READ MORE
Ishrana bazirana na nashite geni

НУТРИГЕНЕТСКО ТЕСТИРАЊЕ: ШТО НИ КАЖУВААТ НАШИТЕ ГЕНИ?

Луѓето имаат помеѓу 20.000 и 25.000 различни гени кои контролираат како телото функционира, како е направено и како изгледа. Дел од овие гени носат информации за нашата потенцијална здравствена состојба, а нутригенетиката се фокусира токму на нив. Ова нова гранка во нутриционизмот ја проучува врската помеѓу гените и одредени видови на храна со цел да се постигне оптимално здравје преку исхраната.

READ MORE
Нутригенетиката во превенција од разни болести

4 ПРИЧИНИ ЗОШТО ДА НАПРАВИТЕ НУТРИГЕНЕТСКО ИСПИТУВАЊЕ

Луѓето се 99,9% генетски идентични, додека варијацијата во останатите 0,1% е одговорна за постоењето на фенотипски разлики како боја на коса, боја на кожа, тежина, ризик од заболување од одредени хронични болести.

READ MORE
Nutrigenetika: Personalizirana Ishrana za slabeenje I prevencija od bolesti

НУТРИГЕНЕТИКА: ПЕРСОНАЛИЗИРАНА ИСХРАНА БАЗИРАНА НА ВАШАТА ДНК ЗА ПРЕВЕНЦИЈА ОД БОЛЕСТИ

Во животот правиме низа на избори. Голем дел од овие избори стануваат наши навики, па затоа треба особено да внимаваме на навиките кои се поврзани со нашето здравје. Здравите навики, меѓу кои спаѓа и здравиот начин на исхрана, може да помогнат во превенција на околу 80% од хроничните болести. Исто така, делови од храната можат да предизвикаат развој на различни заболувања.

READ MORE

Search

+