Дијабетично стапало

13 Ное 2023 Uncategorized

Шеќерната болест го забрзува затнувањето, односно артериосклерозата на крвните садови во мозокот, очите, срцето, бубрезите и во нозете. Пациентите со дијабетес тип 1 почесто имаат оштетувања на малите крвни садови (микроангиопатија) во очите и бубрезите, а оние со тип 2 на поголемите крвни садови (макроангиопатија) во мозокот, срцето и нозете.

READ MORE

ДА СЕ ОСЛОБОДИ МОЌТА НА ЗНАЕЊЕТО, ДА СЕ ЗАПРЕ НАЈГОЛЕМИОТ УБИЕЦ НА СВЕТОТ: КАРДИОВАСКУЛАРНИТЕ БОЛЕСТИ

25 Сеп 2023 Uncategorized

Светскиот ден на срцето е потсетник за сите ширум светот да се грижат за своите срца. Овогодинешната кампања се фокусира на клучниот чекор: да ги запознаеме нашите срца!

READ MORE

Европско здружение на кардиолози: насоки за превенција на кардиолошки болести

24 Јан 2023 Uncategorized

Новите насоки на Европското кардиолошко здружение (European society of cardiology – ESC) за
превенција на атеросклеротски кардиоваскуларни болести издадени се во август 2021 година.

READ MORE

Movember – месец на машкото здравје

Секоја година во текот на месец ноември, милиони мажи ширум светот пуштаат мустаќи со цел подигнување свеста и едукација за ракот на простата, но и за другите машки болести како ракот на тестиси.

READ MORE

ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ПРОСТАТА

19 Апр 2022 Uncategorized

Што да се јаде, што да се избегнува

Доколку сте маж постар од 50 години, можеби имате проблеми со мокрењето, можеби одите во тоалет премногу често или чувствувате дека мора да мокрите, но кога ќе се обидете не се случува ништо посебно. 

READ MORE

Дали е штетно да се јаде навечер?

Ретко кој не слушнал за поговорката “доручкувај како крал, ручај како принц, а вечерај како сиромавиот”, кој зборува дека утринскиот оброк треба да биде најбогат, ручекот умерен а вечерата најлесна. Но сепак е мала бројката на луѓе кои на овие пораки се придржуваат, и не се впуштаат во ноќните “гревови”.

READ MORE
1 2 3 4

Search

+