intolerancija na hrana

ШТО ПРЕДИЗВИКУВА ИНТОЛЕРАНЦИЈА НА ХРАНА? СИМПТОМИ И ТРЕТМАНИ

Интолеранција и сензитивност на храна е многи честа појава. Всушност, преку 20% од луѓето во светот имаат интолеранција на одредена храна. Симптомите може да бидат различни, а едни од најчестите се гасови, дијареа и абдоменална болка. Прочитајте повеќе за најчестите храни на кои сме интолерантни, како и како да ги подобрите симптомите.

READ MORE
dali treba da jademe meso

3 МИТА ЗА КОНЗУМАЦИЈАТА НА МЕСО

Интернетот понекогаш е навистина интересно место. Човек може да се навикне на секакви “факти“ и невистини. А ако не сме внимателни можеме и да си наштетиме. Еден таков пример е пропагандата за конзумирањето на месо, па ајде да погледнеме критично за некои популарни митови.

READ MORE
Uspeshna prikazna za namaluvanje na tezinata. Nutricionistichki plan na ishrana

УСПЕШНА ПРИКАЗНА: МЛАДИОТ Ј.Г. УСПЕА ДА ЈА НАМАЛИ ТЕЖИНАТА ЗА 42 КИЛОГРАМИ СО ПОМОШ НА СРЦЕ – ЦЕНТАР ЗА ВНАТРЕШНИ БОЛЕСТИ

Во последно време се повеќе гледаме млади луѓе кои се борат со прекумерна тежина. Еден таков случај бееше и нашиот пациент Ј.Г. Тој веќе долго време се бори со вишокот килограми, а кога дојде во центарот за внатрешни болести „Срце“ му беа измерени 127 килограми и индекс на телесна маса 42.

READ MORE
Sostav na telo

ЗОШТО Е ВАЖНО ДА НАПРАВИТЕ АНАЛИЗА НА СОСТАВОТ НА ТЕЛОТО

Составот на телото ни кажува од што е направено нашето тело, односно процентот на вода, телесни масти вклучително и висцерални маснотии, мускулна маса и коскена маса. Постојат многу причини зошто мерењето на составот на телото е важно, а една од нив е да го провериме нивото на масти во телото. Во светот 1 од 3 луѓе има зголемено ниво на масти, со што и зголемена телесна тежина, а 1 од 11 се соочува со екстремна гојазност.

READ MORE
Uspeshna prikazna za namaluvanje na tezinata. Nutricionistichki plan na ishrana

УСПЕШНА ПРИКАЗНА: 38 КИЛОГРАМИ ПОМАЛКУ ЗА САМО 6 МЕСЕЦИ – НАШАТА ПАЦИЕНТКА ЈА ПОСТИГНА ПОСАКУВАТА ТЕЖИНА И ГО ПОДОБРИ ЦЕЛОКУПНОТО ЗДРАВЈЕ

Нашата пациентка C.C., 35 години ја примивме во центарот за внатрешни болести „Срце“ откако ни се обрати за проблем со дебелината, како и други здравствени проблеми кои ги воочила во последниот период.

READ MORE
Uspeshna prikazna za namaluvanje na tezinata. Nutricionistichki plan na ishrana

УСПЕШНА ПРИКАЗНА: КАКО 52-ГОДИШЕН МАЖ УСПЕШНО ЈА НАМАЛИ ТЕЛЕСНАТА ТЕЖИНА И СЕ СПРАВИ СО ЗДРАВСТВЕНИТЕ ПРОБЛЕМИ КОИ ПРОИЗЛЕГУВААТ ОД ДЕБЕЛИНАТА

Н.А., 52 години, со прекумерна телесна тежина се обрати во „Срце – центар за внатрешни болести“ за помош во остварување на желбата за намалување на тежината како и справување со одредени пореметувања кои настанале како последица на дебелината.

READ MORE

Search

+